Toimintamallin rakentaminen
Jotkut yritykset ja yhteisöt menestyvät aina paremmin kuin toiset. Miksi?
Siksi, että niillä on selkeä toimintamalli, joka auttaa yhdistämään kaiken käytettävissä olevan osaamisen ja kokemuksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Näin yhteisö optimoi tehokkuutensa sekä varmistaa tuloksensa.
Mitä saisit, jos voisit edes puolittaa tehohävikin?
Urheilumaailma on väärällään esimerkkejä mm. jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueista, jotka ovat täynnä maailmantähtiä, mutta jotka eivät silti menesty. Tähtipelaajien summa ei välttämättä ole tähtijoukkue. Myöskään yrityksissä osaavien työntekijöiden yhteinen työtulos ei ole niin hyvä kuin se voisi olla. Keskimäärin organisaatioiden tehokkuudesta häviää noin 30 prosenttia erilaisten häiriöiden vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että sadan hengen yhteisössä 30 hengen työ valuu hukkaan.
Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista!
Tehohävikkiä syntyy, kun samoja tehtäviä tehdään päällekkäin tai jotkut tehtävät jäävät tekemättä oikeaan aikaan. Tai työntekijät ja tiimit toimivat niin eri tavoin, että toiminnasta ei synny yhtenäistä kokonaisuutta. Ongelma poistuu, jos yhteisön jäsenet tietävät tarkasti omat vastuualueensa ja noudattavat yhteisesti hyväksyttyjä toimintatapoja. Oikein rakennettu toimintamalli mahdollistaa hiljaisen tiedon käyttöönsaamisen ja lisää toimijoiden motivaatiota käyttää omia vahvuuksiaan yhteisten päämäärien saavuttamisessa.
Yritysten ongelmien topten-lista
- Yhteinen näkemys puuttuu
- Tiedottaminen on heikkoa
- Valta- ja vastuualueet ovat epäselviä
- Sovituista asioista ei pidetä kiinni
- Yhteistyö osastojen tai tiimien välillä ei toimi
- Yrityksessä on eri suuntiin toimivia kuppikuntia
- Luottamuspula
- Eriarvoisuuden tunne
- Positiivisen ja asiallisen palautteen puute
- Sitoutumisen puute
Kiinnostuitko?
Tulemme mielellämme esittäytymään ja tutustumaan, miten voisimme mahdollisesti olla avuksi.
Lisätiedot:
Tapani Hautamäki
GSM +358 40 734 9864